در كنگره سرداران شهید مقاومت و اربعین بررسی شد

نظر مراجع تقلید و نمایندگان عراق درباره سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی

نظر مراجع تقلید و نمایندگان عراق درباره سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی به گزارش دست و هنر کنگره سرداران شهید مقاومت و اربعین با مرور اقدامات و اثرات سردار شهید قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس در خروج عراق از اشغال و پیاده روی اربعین، با حضور نمایندگانی از ایران و عراق برگزار گردید.


به گزارش دست و هنر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی حج، آیت الله حسین نوری همدانی، مراجع تقلید در پیامی به کنگره بین المللی سرداران شهید مقاومت و اربعین که در سالگرد شهادت سردار قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس برگزار شد، اظهار نمود: سردار شهید ما حاج قاسم سلیمانی که بنده او را شهید فاطمی می دانم، عاشق زهرای مرضیه بود و هیچ گاه اقامه عزای آن بانو از یاد و خاطرش نمی رفت.
وی با اشاره به اینکه اخلاص، ایمان، استقامت، صبر، جهاد و شجاعت شهید سلیمانی باعث سعادتش شد، اضافه کرد: هیچ شأن و منزلتی در راه حفظ دین و کیان اسلام ناب برای خود قائل نبود و به راستی از فاطمه الگو گرفته بود و پاداش مجاهدت را با شهادت در روزهای فاطمیه دریافت کرد.

تضعیف نظام اسلامی حرام است
این مرجع تقلید تصریح کرد: حفظ این نظام اسلامی که ولایت فقیه رکن آن است واجب است، ازاین رو تضعیف آن حرام است.
آیت الله سیدهاشم حسینی بوشهری ـ رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ـ هم دراین کنگره با مبحث سرداران شهید، الگوهای تربیت یافته مکتب حسینی سخن گفت و اضافه کرد: شهید حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس، دو شخصیتی بودند که با خصوصیت کسب و توجه به رضایت الهی وارد میدان مبارزه شدند و تمام عمر خویش را در راه مبارزه صرف کردند و آخر راهشان هم به شهادت انجامید.
وی، شهیدان سلیمانی و ابومهدی المهندس را تربیت شده مکتب امام حسین (ع) دانست و شهادت این دو شهید را سبب رویش انقلاب عنوان نمود.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم درباره جنبه جهاد فرهنگی شهیدان سلیمانی و ابومهدی المهندس، اظهار داشت: ایشان در پیشگیری از بسط فرهنگی و شبیخون دشمن فعال بودند.

امام جمعه نجف: آمریکا از عراق خارج شود
حجت الاسلام والمسلمین سید صدرالدین قپانچی ـ امام جمعه نجف اشرف ـ با تسلیت سالگرد شهادت قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس اظهار نمود: صحبت من درباره برنامه ریزی ها و نقشه های ساخته شده و موانعی است که بین دو ملت ایران و عراق قرار داده شده است و نقش این دو شهید در برداشتن این دو مانع است.
وی افزود: ارتباط بین ایران و عراق، سابقه طولانی دارد، غیر از ارتباطات اجتماعی بین دو ملت، وحدت دین و مذهب سبب ارتباطات عمیق تر بین این دو ملت شده است.
امام جمعه نجف اضافه کرد: نقشه های استکباری آمد تا بین این دو ملت فاصله ایجاد نماید. پس از آنکه دیدند روابط بسیار محکمی بین دو ملت حاکم است، به بهانه استقلال، سروری و دخالت ایرانی ها در عراق یا بهانه های جنگ آمریکا و ایران در عراق را مطرح نمودند که هیچ کدام از این بهانه ها وجود ندارد، بلکه سروری و استقلال عراق و ایران اولویت اول است، اما باید بپرسیم که چرا پایگاه های آمریکا باید در عراق باشد، این دخالت در امور داخلی عراق است.
او تصریح کرد: نیروهای آمریکا باید از عراق بیرون بروند. تا وقتی این نیروها باشند، عراق استقلال و عزت ندارد.
قپانچی، نقش دو شهید سلیمانی و ابومهدی المهندس را بر چیره شدن بر این موانع بسیار بزرگ توصیف کرد و اظهار داشت: شهید سلیمانی به شهادت و گواهی تمام فرماندهان عراقی مرد شماره یک در پاسداشت استقلال و محافظت از عراق در مقابل داعش بود. شهید ابومهدی المهندس هم مرد شماره یک در فرماندهی حشد الشعبی بود. به این جهت ما پس از مرجعیت در تشکیل حشدالشعبی، مدیون این بزرگواران و مدیون جمهوری اسلامی هستیم که شریک اساسی در بیرون راندن داعشیان از عراق بودند.
وی به فعالیتهای شهید قاسم سلیمانی در فعال کردن عشایر و راه اندازی راهپیمایی اربعین اشاره نمود و اضافه کرد: اندیشه حاج قاسم سلیمانی بر این بود که پیاده روی زائرین در اربعین جهانی شود و تفکر این دو شهید بالاتر از مرزهای قومی و قبیله ای است.
امام جمعه نجف، دو شهید را تربیت شده مکتب امام حسین (ع) دانست و اظهار نمود: این دو شهید با تکیه به ارزش های امام حسین (ع)، در اوج شجاعت و تواضع بودند، در اوج مهربانی به همه بودند، در اوج تدین و تهجد و نماز شب و تلاوت قرآن بودند، در اوج مهربانی به خانواده های شهدا و یتیمان بودند.
وی از ارتباط ۳۵ ساله اش با ابومهدی المهندس و ارتباط ۲۰ ساله با حاج قاسم سلیمانی سخن گفت و اضافه کرد: من این شهدا را می شناختم و چیزی غیر از محبت و مهربانی و آرامش در این عزیزان ندیدم و این آرامش سبب می شد که تحت تاثیر جو قرار نگیرند. شهیدان قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس هرچند در سخت ترین حالات جنگ بودند، در اوج آرامش بودند.
قپانچی، ایران و عراق را مدیون شهیدان سلیمانی و ابومهدی المهندس دانست و اظهار داشت: جا دارد که تشکر خویش را به جمهوری اسلامی و رهبری آن و خانواده های شهدای ایرانی و عراقی و مرجعیت عالیه در نجف اشرف ابراز کنم که این دو شهید را به اسم فرماندهان پیروزی نامگذاری کردند.
وی در بیان خاطره ای از ابو مهدی المهندس، اظهار داشت: ایشان می گفت من کاری به حرف دیگران ندارم، می دانم که رهبر معظم انقلاب هر شب برای من دعا می کند و همین برایم کافی است.

عضو خبرگان رهبری: انتقام شهادت قاسم سلیمانی، نظامی نیست
آیت الله عباس کعبی ـ عضو مجلس خبرگان رهبری ـ هم شهادت حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس را رویدادی بزرگ توصیف کرد و اظهار داشت: نتایج این شهادت در میدان آشکار شده است، بگونه ای که شخصیت شهیدان حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس و یاران آنها به کلمه رمزی برای ایمان و ولایتمداری و احساس مسؤولیت و آمادگی برای فداکاری در راه خدا و اخلاق و وفاداری تبدیل گشته اند.
وی افزود: هر جوانی از امت اسلامی، اسامی این شهدا را به دوش می کشد و این سالگرد را بگونه ای سپری می کند تا انتقام این دو شهید را بگیرد. انتقام این دو شهید بزرگوار یک انتقام نظامی در نقطه ای مشخص نمی باشد، بلکه یک انتقام کامل در زمینه های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، امنیتی و نظامی است.
او، انتقام فرهنگی این دو شهید را نمایان کردن نیروی نرم بر پایه عمل صالح و اخلاص توصیف کرد و اضافه کرد: مقابله با تهاجم فرهنگی قسمتی از این انتقام است. پیروزی در رویارویی در جنگ نرم، انتقام حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس است.
آیت الله کعبی، انتقام سیاسی را رویارویی با تسلیم شدن، خضوع و هم پیمانی با صهیونیسم جهانی دانست و اظهار نمود: انتقام اجتماعی همان وحدت امت اسلام است، چون دشمن در تفرقه امت و از بین بردن آن می کوشد. انتقام اجتماعی وحدت و یکپارچگی در مقابل دشمن است، زیر سایه رهبری فرزانه و صالح که در رهبری آیت الله خامنه ای متبلور است که این هم یک انتقام اجتماعی به حساب می آید.
وی بیان نمود: همانگونه که شهیدان سلیمانی و ابومهدی المهندس از زیارت اربعین زیر نور اباعبدالله الحسین (ع)، جایگاهی برای تحول و تغییر کامل برای امت اسلامی ساختند و شایسته است که در راه رهبر معظم انقلاب گام بردارند.
عضو مجلس خبرگان، انتقام امنیتی را به گوش بودن و متزلزل نشدن و اجازه ندادن به انگلیس و آمریکا برای نفوذ دانست و اظهار نمود: انتقام اقتصادی یعنی تحریم و منع کالاهای صهیونیستی و کالاها و اقتصاد و تجارتی که در خدمت آمریکا و دشمنان اسلام است. انتقام اقتصادی برای حاج قاسم سلیمانی کار و کوشش برای تولید است و آخر دادن به فرهنگ مصرف گرایی و گسترش فرهنگ تولید و اعتماد به خود و خودکفایی است.
آیت الله کعبی، انتقام نظامی را انتقام از ستمگران و دشمنان اسلام دانست و اظهار داشت: کسانی که به این جنایت دستور دادند و اجرا کردند هدف این انتقام هستند و علاوه بر آن کوشش برای خروج آمریکا از منطقه و تضعیف رژیم صهیونیستی هم همچون انتقام نظامی است.
او انتقام شهید حاج قاسم سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس را در عرصه دیپلماسی این گونه توصیف کرد: وفاداری به اسلام و مکتب خاندان و مقاومت اسلامی و خط ممانعت، انتقام دیپلماسی است که سبب قدرت جبهه مقاومت خواهد شد.
آیت الله کعبی، شهادت این دو شهید را شهادتی عظیم توصیف کرد و اظهار داشت: این شهادت سبب احیا و زنده کردن دشمن و رویارویی با دشمن شده است و معرفی مقاومت اسلامی است. بر ما است بکوشیم و به سمت ساختن جامعه اسلامی و تمدن اسلامی و زمینه سازی برای حضور حضرت حجت و نمایاندن فرهنگ عاشورا و زیارت اربعین گام برداریم.

قاسم سلیمانی چگونه قهرمان عراق شد؟
بنا بر گزارش پایگاه خبری الاربعین از این کنگره، حجت الاسلام والمسلمین سید حمید الحسینی، نماینده اتحادیه رادیو و تلویزیون های کشورهای اسلامی در عراق هم اظهار نمود: رشادت های این شهیدان تاریخ را دگرگون کرد، بخصوص زمانی که عراق در سال ۲۰۰۳ اشغال شد که عراق در آن زمان زیر چکمه های اشغالگر آمریکایی بود که بیشتر از ۱۶۵ هزار نیروی تروریستی آمریکایی عراق را اشغال کردند و هر کدام از استان های عراق را به یک کشور تحویل دادند و عراق ائمه، زیر چکمه اشغالگران بود.
وی افزود: تاریکی در همه جا حاکم بود و ناامیدی در دل مؤمنان موج می زد که از یک نظام ظالم خارج شدیم، به نظام اشغالگر و تروریست در عراق منتقل شدیم. درست بود که عراق از یک دیکتاتور نجات پیدا کرد اما به یک دولت اشغالگر ورود پیدا کرد که مردمانی که هیچ آشنایی با آنها نداشتیم آنرا اداره می کردند.
الحسینی افزود: این زمان بود که قهرمانان وارد عراق شدند. اولین ورود قهرمان حاج قاسم سلیمانی به نجف اشرف بود و شهید قهرمان ابومهدی المهندس وارد نجف اشرف شد که این شهر در آن موقع در حال سقوط بود، در حالیکه فقط شهر نجف سقوط نکرده بود.
وی در ادامه این خاطرات، اظهار داشت: شهید قهرمان حاج قاسم سلیمانی با لباس مبدل و همینطور شهید قهرمان ابومهدی المهندس وارد نجف شدند و گفتند که آمدیم تا اشغالگران را از عراق خارج نماییم. وقتی به آنها گفتم که ما در یک زمین بسیار کوچکی در حرم امیر المؤمنین محاصره شدیم و شما حرف از آزادی عراق می زنید؟ گفتند بله ما به جهت اینکه اشغال را از اشغالگری آزاد نماییم باید از کنار امیر المؤمنین آغاز نماییم. که توانستند عراق را آزاد کنند.
نماینده اتحادیه رادیو و تلویزیون های کشورهای اسلامی در عراق، خدمات این شهدا در زیارت اربعین را گوشه ای از فعالیتهای این دو شهید در عراق دانست و اظهار نمود: ایام اولین زیارت اربعین در روز ۱۷ صفر سال ۲۰۰۳ میلادی، مردم نجف از این شهر خارج شدند، روز شهادت امام رضا (ع) قصد تسلیت به امیرالمؤمنین و در حال راهپیمایی به سمت کربلا بودند، این در زمان اشغال عراق بود. اعتقاد این دو شهید این بود که هر چه تعداد زائرین این مسیر زیاد شود اشغالگران خواهند دید که جایی در عراق نخواهند داشت و این رمز پیروزی عراق است.
وی ادامه داد: دیدگاه های شهیدان سلیمانی و ابومهدی درباره راهی کردن همه مردم به راهپیمایی اربعین دلیل اساسی شد که آمریکا این ملت را شکست ناپذیر دید، چون که رهبر، راه و به سرور آزادگان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) اعتقاد دارد. به همین جهت راه این بزرگواران این بود که پس از زیارت اربعین برای زیارت اربعین سال بعد برنامه ریزی می کردند.
الحسینی درباره موکب های مسیر پیاده روی اربعین، اظهار داشت: آن زمان موکب ساخته شده وجود نداشت و همه چادر بود. چادرها از هم فاصله داشت. به این جهت ساخت و سازها آغاز شد و شهید حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس بر این اصرار داشتند که این مسیر ساخته و باز شود و به این جهت اعتقاد داشتند که این راه باید بین المللی شود و تمام کشورها باید بیایند.
نماینده اتحادیه رادیو و تلویزیون های کشورهای اسلامی در عراق به راهپیمایی سال قبل و بازدید ابومهدی المهندس از موکب ها و پرسیدن جزئیات موکب ها اشاره نمود و اظهار نمود: با اجرای دیدگاه این دو شهید در اینباره عراق ۲۰۰۳ تا عراق ۲۰۱۹ تفاوتی غیر قابل انتظار شد که عراق را از سطحی به سطح دیگر منتقل کرد.
وی از پیگیری شدید شهیدان حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس درباره پیاده روی اربعین حتی در صورت حضور نداشتن در عراق یا فعالیت در جبهه های جنگ، اظهار داشت: این شهیدان همواره به این راهپیمایی چشم داشتند و آنرا دنبال می کردند. ایشان برنامه ریزی کردند تا این زیارت به امنیت کامل رسید تا جایی که در سالهای اخیر به امنیت صد در صد رسید.
الحسینی اضافه کرد: هر چند انفجار در جاهای دیگر بود و داعشی ها بودند ولی زیارت در امنیت کامل برقرار بود که این افتخاری است که سهم و درجه اول آن برای شهید حاج قاسم سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس و دیگر عزیزانی که با این دو بزرگوار جهت امنیت زائرین اباعبدالله الحسین تلاش می کردند، بود.
وی اظهار داشت: در نخستین سالگرد شهادت این دو شهید باید به آنها بگوییم پاداش شما در دست صاحب این مناسبت یعنی اباعبدالله الحسین(ع) است.

نماینده ولی فقیه در حج: حاج قاسم آزاد بود، گرفتار نبود
حجت الاسلام و المسلمین سید عبدالفتاح نواب ـ نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت ـ در این کنگره که آنلاین برگزار شد، شهیدان سردار قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس را از بهترین و فعال ترین نیروهای جبهه مقاومت در مقابل استکبار دانست و اظهار داشت: ایشان با حضور خود در جبهه های مختلف عراق، سوریه و کشورهای دیگر، نیروهای استکبار جهانی را به نابودی کشاندند و مظلومان را از ستم آنها رهایی دادند.
وی بیان نمود: شهید سلیمانی و همراهانش که در عملیاتِ بسیار بزدلانه مزدوران آمریکایی به شهادت رسید، دارای خصوصیت ها و خصوصیات مختلفی بود، یکی از این خصوصیت ها ایمان کاملی بود که به راه انتخابی خود داشت، یعنی از بن دندان اعتقاد داشت که راه صحیح همین راه است و باید همین راه را دنبال کرد و برای این راه سرمایه گذاری می کرد. شب و روز نداشت و در این حوزه تلاش می کرد.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، سردار سلیمانی را دارای منطقی محکم توصیف کرد و اضافه کرد: وقتی در مقابل دیگران از منطق خود دفاع می کرد، حتی کسانی که سال ها در مسأله ای تحقیق کرده بودند در مقابل ایشان قانع می شدند و این نشان از ایمان قوی و منطق محکم این شهید والامقام دارد.
نواب، سردار سلیمانی را فردی معرفی نمود که به دنبال راه های بهتر در حل مسائل بود و افزود: ایشان به نظر و فکر دیگران احترام می گذاشت و بر نظر خود تعصب بی جا نداشت.
او درباره آزادگی سردار سلیمانی اظهار نمود: برخی گرفتار منیت های دنیایی هستند و پست، جایگاه، درجه و شئون اجتماعی و... آنان را اسیر می کند، در صورتیکه شهید سلیمانی آزاده بود. ایشان یک مرتبه تعریف کرد که «خدمت رهبر معظم انقلاب بودم، به افراد هدایایی می دادند و به من نشان دادند، ولی من خوش تر داشتم که به من انگشتر خویش را بدهند.» یعنی او به دنبال بعد معنوی مسائل بود.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت از سادگی این شهید والامقام سخن گفت و اضافه کرد: حاج قاسم سلیمانی حق مأموریت و اضافه کاری نمی گرفت و از این مسائل عبور کرده و آزاد بود و گرفتار نبود.
نواب، جهان نگری وسیع ایشان را ستود و بیان نمود: همه انسان ها مورد احترام و تکریم هستند، اما انسان هایی که معارف دینی به آنها نرسیده است و مستضعف هستند، هم بندگان همین خدا هستند و ایشان تأسف و غصه می خورد که ما نتوانسته ایم خوب کار نماییم که دشمنان اسلام بر بعضی از مسلمانان اثر گذارده و داعش را به وجود آوردند که فکر می کنند بریدن گردن جوان شیعه و پیرو خاندان باعث رفتن آنها به بهشت می شود.
وی، تشییع شهید سلیمانی را در تاریخ بی سابقه توصیف کرد و اظهار داشت: مردم کربلا، نجف، کاظمین و... این شهیدان را تکریم کردند و در ادامه شهید سلیمانی در مشهد، قم و تهران تشییع شد و در نهایت کنار همرزمان کرمانی خود به خاک سپرده شد. تشییعی که در امواج عشق و علاقه مردم کرمان از حرکت ایستاد و دفن پیکر وی با تآخیر روبرو شد و این امر در تاریخ بی نظیر بود.

سفیر ایران در بغداد: سردار سلیمانی دنبال مردمی ماندن پیاده روی اربعین بود
ایرج مسجدی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در بغداد، با بیان مواردی از تأکیدات شهید سردار سلیمانی در خدمت رسانی به زائرین، اظهار داشت: این شهید والامقام بر مردمی ماندن مراسم پیاده روی میلیونی اربعین تاکید بسیار داشت.
وی افزود: این نظر سردار سلیمانی اقتباس از نظرات رهبر معظم انقلاب در اینباره بود، جریان اربعین باید مردم نهاد باشد و نقش سازمان های دولتی و حکومتی تا جایی که امکان دارد کمرنگ شود.
سفیر ایران در بغداد اضافه کرد: هر چند مسائل امنیتی و مرزی کار دولت ها است اما پذیرایی و خدمات و سازمان دهی، رسیدگی به سالخوردگان و دیگر موارد را مردمی نگه می داشتند و به ما سفارش می کردند که ما تنها کار مدیریتی خویش را داشته باشیم وگرنه تمام امکانات، کمک های مردمی، تغذیه باید توسط خود مردم انجام بگیرد و ما شاهد بودیم که بالغ بر چندین هزار نفر از نیروهای مردم تلاش می کردند که کارها را سر و سامان دهند.
وی ضمن اشاره به یک رنگ بودن تمام مسؤولان در خدمت رسانی به زائرین، بیان نمود: شهید سلیمانی تاکید داشتند که هر زائر اربعین از هر کشور باید در کمال آرامش و آسایش و امنیت و سلامتی باشد. سردار سلیمانی روی مسائل حمل و نقل و رفاه زائرین هم تاکید داشتند و بنده شاهد این اهتمام و تاکید بودم.
مسجدی همینطور به نقش شهیدان سلیمانی و ابومهدی المهندس و جایگاهشان در جبهه مقاومت اسلامی در سازماندهی نیروهای مردمی و پشتیبانی از رزمندگان اشاره نمود و اضافه کرد: شهید سلیمانی به مسؤولان و دست اندرکاران و مجریان مراسم اربعین در داخل عراق و ایران تأکیدات بسیاری داشت که وظیفه همگان خدمت به زائر امام حسین(ع) است که باید به بهترین وجه و شکل صورت گیرد.

مکتب قاسم سلیمانی چه بود؟
حجت الاسلام والمسلمین حمید نگارش ـ رئیس بخش عرضه مقالات زبان فارسی کنگره سرداران شهید مقاومت و اربعین، ضمن اشاره به برگزاری این همایش با مشارکت سازمان هایی از ایران و عراق، اظهار داشت: از بین مقالات ارسال شده، هشت مقاله برگزیده شده است که «آسیب شناسی آینده دیپلماسی مقاومت در قالب حرکت الهی اربعین»، «نقش سرداران شهید مقاومت در حرکت بزرگ اربعین» «قدم صدق در جهاد و مقاومت و جلوه آن در سردار شهید سلیمانی»، «روایت مکتب شهید سلیمانی از وحدت و همگرایی در اربعین حسینی» همچون آنها است.
او ضمن اشاره به مکتب سردار شهید سلیمانی، بیان نمود: شهید سلیمانی نکاتی اثربخش عرضه داد و تأثیرگذار بود، در مکتب او نکاتی مانند برگزیدن مقاومت و جهاد بعنوان تنها راه حفظ امنیت جهانی است. ایشان با ایثار جان خودش نشان داد که برای حفظ امنیت باید ایستادگی و مقاومت کرد.
وی ادامه داد: در مکتب او وحدت مسلمانان مساوی با فروپاشی نظام سلطه است، هر قدر امت های اسلامی به هم نزدیک تر شوند و نگاه یکپارچگی رقم بخورد، به قطع نظام سلطه زیر سؤال می رود و به شکلی به فروپاشی نزدیک می شود و ما این را باید از مکتب سلیمانی فرا بگیریم.
رئیس بخش فارسی کنگره سرداران شهید مقاومت و اربعین افزود: در مکتب سلیمانی ولایت مداری و ولایت پذیری حرف اول و آخر را می زند که این قابل توجه است و راه مقابله با دشمن و مقاومت و ایستادگی با تبعیت از رهبری و ولایت رقم می خورد که در مکتب ایشان دارای جایگاهی ویژه است. همه وجود خویش را غرق ولایت دانست و خویش را سرباز ولایت می دانست.
نگارش اظهار داشت: در مکتب سلیمانی فرقی بین عرب و فارس، شیعه و سنی، عراقی و یمنی و لبنانی و عربستانی و افغان نیست، همه اهالی یک قبله هستند.



1399/10/10
16:38:05
0.0 / 5
930
تگهای خبر: تولید , خدمات , سلامت , فرهنگ
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۵
دست و هنر
dastohonar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دست و هنر محفوظ است

دست و هنر

هنر و صنایع دستی