معاون میراث فرهنگی از سرانجام كارگروه تجارت اموال تاریخی به دست و هنر گفت

حراج آثار تاریخی متوقف می شود؟

حراج آثار تاریخی متوقف می شود؟ به گزارش دست و هنر، قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با مشخص کردن موضع این وزارتخانه درباره ی برگزاری و صدور مجوز برای حراجی های آثار تاریخی، اظهار داشت: فعالیت «کارگروه ملی تجارت اموال تاریخی و هنری منقول مجاز» متوقف نشده است و دستور داریم که تشکیل گردد.


به گزارش دست و هنر به نقل از ایسنا، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، کارگروه ملی تجارت اموال تاریخی و هنری منقول مجاز را در زمان وزارت سیدعزت الله ضرغامی در سکوت خبری تشکیل داد. این کارگروه به استناد «آیین نامه مدیریت، ساماندهی، نظارت و پشتیبانی از مالکان و دارندگان اموال فرهنگی -تاریخی منقول مجاز» مصوب ۱۳۸۴/۵/۱۰ و «دستورالعمل اجرایی تجارت اموال فرهنگی ـ تاریخی و هنری منقول مجاز» مصوب ۱۳۹۸/۸/۱۰ تشکیل شده است که وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعضای اصلی آن هستند.
مأموریت این کارگروه چندان شفاف نیست اما برپایه اولین مجوز رسمی که آبان ماه سال ۱۴۰۳ برای اولین حراج آثار تاریخی با عنوان «حراج فرهنگی تاریخی منقول مجاز و نقاشی های معاصر» صادر کرده است، دو جلسه تا آن تاریخ تشکیل داده بود.
صدور آن مجوز از جانب کارگروهی که در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، بعنوان متولی محافظت از میراث تاریخی و فرهنگی ایران، تشکیل شده، انتقادهای بسیاری را به دنبال داشت تا جایی که تعدادی از کارشناسان آثار تاریخی و باستان شناسان ابطال دستورالعمل و آئین نامه ای که بهانه تشکیل چنین کارگروهی شده است، خواهان شدند.
چندی قبل هم که برگزاری حراج تهران با عرضه تعدادی اثر تاریخی با استناد به موافقت اولیه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بحث برانگیز شد، این پرسش ها عنوان شد که وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، که حالا کارگروهی را برای تجارت اموال تاریخی و هنری مجاز، تشکیل داده، چه موضعی در رابطه با حراج آثار تاریخی دارد و سر انجام کارگروه ملی تجارت اموال تاریخی و هنری منقول مجاز چه خواهد شد؟ آیا «آیین نامه مدیریت، ساماندهی، نظارت و پشتیبانی از مالکان و دارندگان اموال فرهنگی -تاریخی منقول مجاز» و «دستورالعمل اجرایی تجارت اموال فرهنگی ـ تاریخی و هنری منقول مجاز» آنچنان که درخواست شده، ابطال یا اصلاح خواهند شد؟
علی دارابی، قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و معاون میراث فرهنگی در گفتگو با ایسنا در اینباره توضیح داد که «کارگروه تجارت اموال تاریخی مجاز، مطابق قانون حفاظت باید تشکیل گردد. در زمان قبل دو جلسه تشکیل شد. مهلت آن دوساله بود که منقضی شد. لیستی از کارشناسان قبلی و چند نفری کارشناس جدید آماده شد که احکام آنها از جانب وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ابلاغ می شود و دستور داریم که [کارگروه] تشکیل گردد.»
قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در جواب نقدهایی که به تشکیل این کارگروه شده و ابهام های قانونی که در این حوزه وارد شده است، و همچنین، به درخواست هایی که برای توقف حراج ها و آئین نامه و دستورالعمل مربوطه شده است، اظهار داشت: «حراج ها دو بخش است؛ یک بخش آن حراج آثار معاصر است، که در حوزه میراث فرهنگی نیست و آثار کم تر از ۱۰۰ سال را شامل می شود و متولی آن وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیست و وزارت فرهنگ و ارشاد متولی آن است. قسمتی دیگر آثاری با قدمت بیشتر از ۱۰۰ سال است که در حوزه اختیار میراث میراث فرهنگی هستند، که البته این بخشی همیشه محل اختلاف است و من همیشه گفته ام چطور می شود یک اثری تا سال قبل معاصر بشمار می رود و با گذشت یک سال، بالای ۱۰۰ سال و مشمول قانون آثار تاریخی بیشتر از ۱۰۰ سال می شود. این زمان صرفاً مبنایی بوده که مسئله را تفکیک کنند و سامان دهند.»
او افزود: «این حراجی ها الزاما به معنای تجارت اموال و اشیاء دولتی نیست، بلکه برخی از آنها ارث و میراث و شخصی است و اگر وفق قانون و مقررات باشد، [حراجی] می تواند صورت گیرد. آن چه در ارتباط با حوزه میراث فرهنگی است اینست که آن کارگروه تشکیل خواهد شد و آن حراجی هایی که به میراث فرهنگی مربوط است در آن کارگروه که ریاست عالیه آن با معاونت میراث فرهنگی و دبیری آن با مدیرکل موزه هاست، رسیدگی می شود.»
دارابی در جواب این پرسش که موضع وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با ایجاد این کارگروه ملی تجارت اموال تاریخی و هنری منقول مجاز آیا براین است که حراج آثار تاریخی مجاز برگزار شود؟ اظهار نمود: «ما که نمی توانیم با آن آثاری که کم تر از ۱۰۰ سال قدمت دارد و متولی آن وزارت فرهنگ و ارشاد است، مخالفت کنیم؛ متولی آن ما [وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی] نیستیم و آن چه به ما مربوط است وفق به ضوابط و مقررات باید باشد، که اصلا تشکیل کارگروه ملی تجارت اموال تاریخی و هنری منقول مجاز وفق آن آئین نامه و مقررات و برای همین بوده است.»




منبع:

1403/12/14
09:28:05
125
0.0 / 5
این مطلب دست و هنر مورد پسنده؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب دست و هنر مرتبط
نظرات کاربران دست و هنر در مورد این مطلب
نظر شما درباره این مطلب دست و هنر
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۲
دست و هنر
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

dastohonar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دست و هنر محفوظ است

دست و هنر

هنر و صنایع دستی ... دست و هنر، اصالت و زیبایی هنر ایرانی ... دنیای هنر در دستان شما