اظهارنظرهای متناقض درباره یك واگذاری؛

آیا هنرمندان صنایع دستی در خانه تدین می مانند؟

آیا هنرمندان صنایع دستی در خانه تدین می مانند؟ دست و هنر: سرپرست معاونت صنایع دستی درحالی از ادامه فعالیت هنرمندان در خانه تدین اطلاع داد كه مدیركل میراث فرهنگی سمنان از آن اظهار بی اطلاعی كرده و می گوید: هنوز ابلاغی به ما نرسیده است.



به گزارش دست و هنر به نقل از مهر، خانه تدین كه متعلق به یكی از تجار معتبر سمنانی بوده، در خیابان طالقانی این شهر واقع شده و احداثش به اواخر دوره قاجاریه برمی گردد. این بنا دارای حوضخانه، تالارهای زمستان نشین و تابستان نشین، اصطبل، آشپزخانه، حیاط مركزی و معماری گودال باغچه است كه یكی از تكنیك های معماری سنتی ایران به حساب می آید. بادگیر بلند و حجیم بخش تابستان نشین هم یكی دیگر از خصوصیت های منحصر به فرد این بناست.
دو سال پیش اداره كل میراث فرهنگی استان سمنان، خانه تدین را در اختیار هنرمندان صنایع دستی گذاشت. ۲۰ صنعتگر كه در رشته های مختلف چون گلیم، فرش، جاجیم، نمدمالی، چرم دوزی و سنگ تراشی فعال می باشند و برخی شان زنان سرپرست خانوارند، در ازای به امانت گذاشتن سفته و پرداخت ماهانه ۷۰ هزار تومان فضایی را به خود اختصاص دادند و به كار پرداختند. این هنرمندان در این دو سال كوشیدند تا با برگزاری پنج شنبه بازار و دعوت از مدارس و آموزش هنرهای مختلف به علاقه مندان، خانه تدین را بعنوان خانه ای برای صنایع دستی معرفی كنند.
با وجود همه این فعالیت ها، سیزدهم اسفندماه ۱۳۹۶، صندوق حفظ و احیا، خانه تدین را در اختیار بخش خصوصی گذاشته تا به رستوران تبدیل گردد. شانزدهم اسفندماه سال پیش، خبرگزاری مهر، گزارشی با عنوان «تغییر كاربری یكی دیگر از خانه های صنایع دستی/خانه تدین واگذار شد!» منتشر نمود و به طرح این مساله پرداخت. انتشار آن گزارش باعث شد تا اداره كل میراث فرهنگی سمنان درمورد واگذاری خانه تدین به بخش خصوصی بیانیه ای صادر و اعلام كند: «خانه تاریخی تدین بیش از چهار سال است در فهرست واگذاری ها قرار داشته و این اتفاق تازه ای نیست كه طی یك سال، یك ماه یا یك هفته اخیر روی داده باشد.»
امروز، ۱۷ اردیبهشت ماه خبری در خبرگزاری سازمان میراث فرهنگی انتشار یافته و در آن به نقل از پویا محمودیان سرپرست معاونت صنایع دستی كشور آمده، طی جلسه مشترك بین معاونت صنایع دستی و صندوق حفظ و احیا و حسب دستور علی اصغر مونسان معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مقرر شد ه تا زمانی كه جای مشخص، مناسب و درخور شأن برای ادامه فعالیت هنرمندان صنایع دستی تأمین نشده، هنرمندان صنایع دستی در خانه تدین به فعالیت خود ادامه دهند. همینطور در این خبر ذكر شده این دستور با هدف پشتیبانی از هنرمندان صنایع دستی خصوصا بانوان هنرمند و خانم های سرپرست خانوار اتخاذ شده است.
خبرنگار مهر به دنبال انتشار این خبر با محمد جهانشاهی مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سمنان گفتگویی داشت كه این مقام مسئول اعلام نمود: واگذاری بناهای تاریخی به بخش خصوصی از سیاست های كلان كشور است و با هدف افزایش ارزش افزوده میراث فرهنگی انجام می گردد. روند واگذاری خانه تدین هم چهار سال طول كشیده و اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان، تعهدی نسبت به دائمی بودن اسكان هنرمندان صنایع دستی در خانه تدین نداشته است.
جهانشاهی به لزوم وجود مكانی ثابت برای ادامه فعالیت هنرمندان اشاره و بیان كرد: سازمان میراث فرهنگی می تواند بودجه ای را در اختیار استان ها بگذارد تا به هنرمندان صنایع دستی وام پرداخت شود و آنها از محل وام بتوانند خانه ای را خریداری كنند و در آن به فعالیت بپردازند. برای مثال هنرمندان فعال در خانه تدین می توانند جمع شوند و هر كدام ۳۰ میلیون تومان هزینه كنند و خانه ای در بافت تاریخی بخرند. با این كار هم بافت احیا می گردد و زندگی در آن جریان پیدا می كند هم صنعتگران، صاحب یك مكان ثابت و همیشگی می شوند.
مدیر كل میراث فرهنگی استان سمنان همینطور گفتك دولت می تواند وام های كم بهره ای را در اختیار هنرمندان سمنانی بگذارد تا خانه تدین را به بخش خصوصی واگذار و فضای مشابهی را تملك كنند وگرنه این خانه تا آخر اردیبهشت ماه باید به بخش خصوصی واگذار شود.
جهانشاهی در پاسخ به این كه رئیس سازمان میراق فرهنگی و صنایع دستی خواهان ادامه فعالیت هنرمندان در خانه تدین شده اظهار داشت: من از این دستور بی خبرم و هنوز ابلاغیه ای در این زمینه به دستم نرسیده است.

1397/02/20
21:01:10
4870
5.0 / 5
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳
دست و هنر
dastohonar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دست و هنر محفوظ است

دست و هنر

هنر و صنایع دستی