در یك نشست مطرح شد؛

كودكی در حال ازبین رفتن است

كودكی در حال ازبین رفتن است دست و هنر: یک مدرس دانشگاه با تاکید بر استفاده از وسایل و بازی های قدیمی و سنتی اظهار داشت: ما باید کودک را در شرایط قدیمی بازی قرار دهیم و شرایط استفاده از خاک، گِل و بازی های طبیعی را برای او فراهم نماییم.


به گزارش دست و هنر به نقل از مهر، دهمین نشست از سلسله نشست های مسأله کودکی با مبحث «تاثیرات استفاده از کامپیوتر بر مغز و اعصاب کودکان» چهارشنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹۹ با حضور حسین کریمی (متخصص مغز و اعصاب و مدرس دانشگاه)، علیرضا کرمانی (جامعه شناس و پژوهشگر مطالعات کودکی) و با دبیری رضا تسلیمی طهرانی (جامعه شناس و عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات) به صورت برخط برگزار گردید.
در بخش اول این برنامه علیرضا کرمانی باتوجه به تأثیرات گسترده وسایل ارتباطی بر بیولوژی کودکان، از آن بعنوان یک مبحث اجتماعی یاد کرد و اظهار داشت: وسایل ارتباطی جدید سبب شد افرادی مثل پستمن به این نتیجه برسند که دیگر جایی برای کودکی نخواهد بود. به صورتی که کتاب «تلویزیون و زوال کودکی» او در این حوزه روشنگر است. با روی کارآمدن اینترنت و وسایل ارتباطی، زندگی انسان ها به شکل گسترده ای تغییر یافت و امروز، همه حوزه های زندگی تحت سیطره آن قرار گرفته است. از آنجایی که تأثیرات این پدیده بر بیولوژی و مغز و اعصاب کودکان، می تواند گسترده باشد، بنابراین از این منظر این مورد می تواند یک مبحث اجتماعی باشد.
در ادامه حسین کریمی ضمن درست دانستن زوال کودکی، ضمن اشاره به مقالات تحقیقی nature در سال ۲۰۰۵ تصریح کرد: من هم موافقم که کودکی در حال ازبین رفتن است؛ به صورتی که من اسم آنرا فاجعه می گذارم. در سال ۲۰۰۵ یکسری مقاله تحقیقاتی درnature آمد و این مسأله را مطرح نمودند که منطقه حسی-حرکتی در هر دو طرف مغز و به شکل گسترده عمل می کند. باتوجه به این یافته ها، اگر ما به این منطقه، در سه سال اول زندگی بها دهیم، کودک می تواند تمام امور زندگی خویش را به شکل متعادل مدیریت کند و این اتفاق زمانی می افتد که کودک وقت خویش را صرف بازی کردن کند. بچگی در بازی کردن است و بازی است که این منطقه را در دسترس کودک قرار می دهد اما وقتی بچه ای انقدر پای کامپیوتر می نشیند که بازی های طبیعی از گردونه بازی های وی خارج می شوند، این منطقه حسی-حرکتی در کودک مبتلا به اختلال می شود.
این متخصص مغز و اعصاب با عنایت به اهمیت نحوه رشد سلول های مغزی کودک از دوران نوزادی، اظهار داشت: در سه ماه اول، کودک چیزی به نام شکل مادر یا افراد را نمی بیند بلکه در این دوران، فقط حرکت چشم و دهان را می بیند اما در شش ماهگی، سلول های استوانه ای که برای دید در شب و روز استفاده می شود، عمل می کنند. اگر در این سه ماه، مادر کودک خویش را در اتاق نشیمن و زیر نورها قرار دهد، کودک در یک حالت رنج و شکنجه قرار می گیرد که متأسفانه این کار در کشور ما، خیلی صورت می گیرد. چیزی که در این شرایط مورد غفلت قرار می گیرد، سلول های استوانه ای ست که مسئول تشخیص هستند. متاسفانه روزبه روز از تعداد افرادی که سلول های استوانه ای قوی ای دارند، کم می شود که یکی از علل آن، همین استفاده از نور است. با این اوصاف می توانیم تشخیص دهیم وسایل ارتباطی چه تأثیری بر مغز کودک می گذارند!
کریمی با تبیین مسیرهای شناخت در مغز، اضافه کرد: ما در مغز دو مسیر برای شناخت داریم. مسیری که کوتاه تر است و در آن سلول های کوچک عمل می کنند و دوم، مسیر سلول های بزرگ است که در نتیجه فعالیت آنها، تمرکز قوی شکل می گیرد. بنابراین این مسیر است که کودکان تا ۴ سالگی، باید از آن استفاده کنند. در زمان های قدیم، کودکان، باتوجه به طبیعی بودن بازی ها، فقط از این مسیر استفاده می کردند اما امروزه با غیرحقیقی شدن اجسام، کودک از این مسیر استفاده نمی نماید. در زمان قدیم، کودک با جسم حقیقی که هم عمق داشت، هم رنگ، فرم و حرکت، سر و کار داشت اما امروز کودکان با اجسام غیرحقیقی که این خصوصیات را ندارند، بازی می کنند.
این مدرس دانشگاه در انتها با تاکید بر استفاده از وسایل و بازی های قدیمی و سنتی اظهار داشت: ما باید کودک را در شرایط قدیمی بازی قرار دهیم و شرایط استفاده از خاک، گِل و بازی های طبیعی مثل گردو شکستن، هفت سنگ، لی لی، تیله بازی و... را برای او فراهم نماییم. تنها در این صورت است که مشکل تمرکز و توجه attention problem)) در کودکان را می توانیم حل نماییم. تیزهوش شدن کودکان، در گرو فراهم کردن شرایط طبیعی برای آن هاست. اغلب بازی های امروزی، کودک را از حرکت بازمی دارد. مجموعه آنچه که تست bayley (از آزمون های تشخیصی معتبر جهانی) برای کودکان فراهم نموده، درمقایسه با بازی های سنتی ما، بسیار ناچیز است. بازی های ما خیلی بهتر و غنی تر از مجموعه بازی های تست بیلی است. ما متأسفانه قدر داشته های خویش را نمی دانیم؛ بنابراین لازم است که بر روی این بازی ها کار نماییم و مجموعه آنها را تبدیل به یک پکیج نماییم و در اختیار کودکان خود قرار دهیم.

1399/11/25
23:44:05
0.0 / 5
953
تگهای خبر: اینترنت , بازی , دانشگاه , سنتی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
دست و هنر
dastohonar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دست و هنر محفوظ است

دست و هنر

هنر و صنایع دستی