قلعه آق البلاغ، استوار در طبیعت بروجرد

قلعه آق البلاغ، استوار در طبیعت بروجرد دست و هنر: قلعه «آق‏ البلاغ» شهرستان بروجرد یكی از آثار تاریخی به جامانده از روزگار كهن بوده كه چون نگینی در بستر طبیعت بكر و آرام این شهرستان استوار شده است.


به گزارش دست و هنر به نقل از ایسنا، در فاصله 24 كیلومتری محور بروجرد - اراك قلعه ای استوار شده كه اثری گران بها و پرارزش از روزگاران كهن است.
این قلعه تاریخی به نام آق البلاغ و قلعه پرویزخان شهرت دارد و در كنار روستای آق البلاغ شهرستان بروجرد بنا شده است.
بنابر اطلاعات حاصله این قلعه كه چون نگینی در بستر طبیعت بكر و آرام استوار شده و به فرمان یكی از اعیان منطقه احداث و بعنوان اقامتگاهی زیبا و استراحتگاهی تابستانی مورد استفاده بوده است، دارای چهار برج بوده و همانند خیلی از قلعه‏ های ایرانی دارای یك درب ورودی با دو لنگه درب چوبی است كه در طرفین درگاه دو خواجه ‏نشین احداث شده و باگذر از این ورودی به یك دالان مسقف و سپس حیاط مركزی مرتبط می ‏شود كه خود دو بخش نسبتاً مجزاست.
در قسمت سالم تر بنا كه شواهد، مبین الحاقی بودن آن در دوره های بعد از ساخت بوده، دو طبقه احداث شده و طبقه زیرین شامل یك اسطبل ستون‏ دار با طاق های آجری است كه به طرز ماهرانه ‏ای اجرا شده است.
طبقه فوقانی دارای یك ایوان به ارتفاع 60 سانتی‏متر از كف حیاط بوده كه نمای آن را با سه طاق نیم دایره آجری در كمال سادگی آراسته‏ اند.
در پشت این فضای نیمه باز یك پس تالار پنج ‏دربی و در طرفین آن دو طاق قرینه بوجود آمده كه نمای بیرونی آن با تزئینات آجری و طاق های قوسی نیم دایره‏ ای مزین شده است.
سایر مكان‎های لازم مانند مطبخ، تنور، خانه، انبار علوفه و...، در قسمت چپ ورودی اصلی احداث شده و تمامی فضاهای لازم جهت اسكان و زندگی را تكمیل می‏ كند.
قلعه آق البلاغ به لحاظ معماری و ارزش و اعتبار تاریخی، پرارزش بوده و در لیست آثار ملی هم به ثبت رسید.
بستر و تپه‏ ای كه قلعه در آن احداث شده محوطه تاریخی بوده و این قلعه متعلق به مرحوم پرویزخان از اعیان و خوانین آن منطقه بوده است.
این قلعه دارای چهار برج بوده كه در چهار كنج آن احداث شده و همانند خیلی از قلعه ‏های ایرانی دارای یك ورودی رفیع با درب دولنگه ‏ای چوبی و تزئینات آجری است.
بخش‏ های داخلی این قلعه در گذشته دو حیاط داشته كه متأسفانه بخش داخلی آن صدمه جدی دیده و بخش عمده روند مرمت و بازسازی آن روی بخش داخلی است.
ضلع غربی در سال ها پیش برپایه مستندات دوران قاجار تجدید بنا شده ولی بر مبنای شواهد، قلعه از قدمت بیشتری برخوردار می باشد.
به لحاظ اجتماعی این قلعه محل استقرار نوعی حكمرانی مالك محلی بوده كه هم احشام مربوط به مالك در بخشی از قلعه نگهداری می ‏شده و هم از یك نقطه بالا بر روستا و اراضی پیرامون اشراف داشته است.
این قلعه در كنار قلعه دهكرد واقع شده و در نزدیكی آن راه ارتباطی وجود دارد كه در گذشته از همین راه تردد صورت می‏ گرفته است.
پس از احداث مسیر اصلی جاده بروجرد - اراك، این راه تبدیل به راه فرعی شده و احداث این قلعه به علت مسائل امنیتی بوده است.
قلعه دهكرد در فاصله هشت كیلومتری این قلعه واقع شده است، این قلعه محل استقرار و اسكان خوانین منطقه و همینطور محلی برای حفظ اموال و نظارت بر املاك و جمع ‏آوری اقلام باغی بوده است.
فضای قلعه معمولاً ساختاری درون‏گرا داشته و دارای یك حیاط مركزی بوده و پیرامون كل قلعه را فضاهای مسقف محصور كرده است.
این بنای تاریخی به شماره 4366 در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.






1397/01/05
12:35:23
5186
5.0 / 5
تگهای خبر: آثار , مد
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۱
دست و هنر
dastohonar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دست و هنر محفوظ است

دست و هنر

هنر و صنایع دستی