گفت وگو با زهره سادات هاشمی ـ گزارشگر حاضر در جاكارتا
اعزام گزارشگران زن تابویی كه در صداوسیما شكست
دست و هنر: زهره سادات هاشمی بعنوان مجری زن اعزامی صداوسیما، این روزها مسابقات آسیایی جاكارتا را پوشش می دهد. او اعتقاد دارد كه حضور مجریان و گزارشگران خانم در مسابقات ورزشی می تواند در روحیه ورزشكاران خانم بسیار تاثیر مثبت داشته باشد.
او اعتقاد دارد كه شاید برای دیگر رسانه ها حضور خبرنگاران خانم در مسابقات جهانی امری عادی باشد. سال هاست كه خانم ها از جانب خبرگزاری ها و روزنامه ها به ترنومنت های جهانی اعزام می شوند و این مورد برایشان عادی است اما این امر در صداوسیما تابویی بوده است كه خوشبختانه امسال شكسته شد.
زهره سادات هاشمی در گفت وگویی با ایسنا درباره چگونگی حضور در مسابقات آسیایی جاكارتا توضیح داد: بهانه حضورم در مسابقات آسیایی جاكارتا بخاطر مطرح شدن گزارشگری فوتبال من در سال های گذشته بود. این مورد در زمان جام جهانی روسیه به دنبال مطرح شدن بحث «گزارشگر خانم» در صداوسیما و پرداختن برخی رسانه های داخلی و خارجی به این مورد بار دیگر یادآوی شد و بهانه ای شد به جهت اینكه آقای آقازمانی (مدیر گروه ورزش شبكه سه) با من تماس بگیرند و پیشنهاد بدهند كه برای پوشش مسابقات جاكارتا از سوی تلویزیون اعزام شوم؛ البته فكر می كنم این پیشنهاد به دنبال تصمیم مدیران تلویزیون برای حضور مجری و گزارشگر خانم در مسابقات بوده است.
هاشمی درباره سابقه اجرا و گزارشگری خود در حوزه های ورزشی، خاطرنشان كرد: برنامه ای به نام «ایستگاه ورزش» از ۸۱ تا ۸۴ یعنی به مدت سه سال از رادیو ورزش پخش می شد كه من اجرای آن را برعهده داشتم. یادم نیست كه آیا ان زمان ما مجری زن برنامه های تخصصی ورزشی داشتیم یا نه، ولی اگر هم بودند بیشتر گوینده بودند، خبر می خواندند و میان بخش های مختلف ارتباط برقرار می كردند و در كنار آنها یك كارشناس مجری هم حضور داشت؛ اما زمانی كه به برنامه «ایستگاه ورزش» رفتم این قاعده به صورت كلی شكست، اجرای تمام برنامه بر عهد خودم بود و دیگر هیچ مجری و كارشناس دیگری كنارم نمی نشست؛ به غیر از یك یا دو ماهی كه دو عزیز از دست رفته، آقایان كیانوش و آقای دریانی در كنارم بودند. یادم است كه در همان مدت در زمان برگزاری مسابقات جام جهانی، به همراه زنده یاد آقای بهروزی بازی ها را آنالیز می كردیم.
او افزود: وقتی از جانب آقای آقازمانی به من پیشنهاد شد كه بعنوان مجری و گزارشگر به مسابقات آسیایی بروم، در ابتدا كمی مردد شدم، چراكه سال هاست در ژانر اجتماعی كار می كنم و موضوعات چالشی و به صورت كلی ساختار تاك شو را دوست دارم. به همین خاطر هم احساس كردم اجرای برنامه های ورزشی یك تخصص بسیار خاص است و از سوی دیگر اگر مردم، مجری را بعنوان مجری برنامه های ورزشی بشناسند شاید دیگر نتوانند در برنامه های دیگری با او ارتباط برقرار كنند. در واقع برچسب مجری ورزشی بودن همیشه با شما همراه می گردد. در نهایت قرار شد من از سوی تلویزیون و شبكه سه سیما و خانم مائده علاقه مند بعنوان گزارشگر از رادیو ورزش برای پوشش مسابقات آسیایی جاكارتا اعزام شد.
این مجری تلویزیونی اظهار داشت: پیشتر از جانب سازمان صداوسیما، خانم ها به مسابقات بین المللی و خارجی فرستاده شده بودند كه بیشتر تصویربردار و خبرنگاران معاونت سیاسی بوده اند، اما مجری و گزارشگر نبودند. ازاین رو فرستادن خانم ها از جانب صداوسیما به مسابقات ورزشی امر جدیدی نیست و صرفا گزارشگر و مجری فرستاده نشده بود. همینطور رادیو در سال های گذشته خانم هایی را به ترنومنت های بین المللی فرستاده است، اما نه از سمت سازمان بلكه به این صورت كه بعنوان مثال یك تیم یا فدراسیون گزارشگر خانمی را هم از رادیو دعوت كرده است كه این اعزام سازمانی محسوب نمی شده است. ازاین رو این نخستین بار است كه تلویزیون مجری خانمی را فرستاده كه با ورزشگاران خانم ارتباط برقرار كند، با آنها گفت وگو كند و مسابقات و حواشی بازی ها را پوشش بدهد. رای من حضور در این مسابقات تجربه فوق العاده ای است. آنچه برایم بعنوان كسی كه ۲۳ سال تجربه اجرا دارد حائز اهمیت می باشد، حضور در یك ترنومنت جهانی است كه تجربه ای جدید و جذاب محسوب می شود؛ تجربه اینكه باید كار متفاوتی را انجام بدهم كه قبل از آن تجربه آن را نداشته ام.
هاشمی با اشاره به اینكه «حضور مجری و گزارشگر خانم در مسابقات آسیایی جاكارتا می تواند در آینده مسیر را برای دیگر همكاران خانم هم هموار كند»، اضافه كرد: خانم های زیادی هستند كه علاقه مند به اجرا و گزارشگری مسابقات ورزشی هستند؛ بعنوان مثال می دانم كه در رادیو فارس خانمی عاشق گزارشگری فوتبال است و لیگ فوتبال بانوان را هم گزارش می كند. باید به مدیران استانی كه به یك خانم جوان این فرصت را می دهند تبریك گفت. شاید این خانم كه هم علاقه دارد و هم ان شاءالله استعداد دارد بتواند در آینده از فرصت حضور در ترنومنت های بین المللی بهره مند شود.
او با اشاره به اینكه «احساس می كنم حضور دو مجری و گزارشگر خانم از رسانه ملی در روحیه ورزشكاران خانم حاضر در مسابقات آسیایی تاثیر مثبت داشته است»، اظهار داشت: شاید به این خاطر است كه پیگیری های ما را بر اینكه می خواهیم همه جوره موضوعات مربوط به ورزشكاران خانم را پوشش دهیم. پخش مسابقات به صورت زنده به سیاست های كلان صداوسیما برمی گردد؛، اما ما تمام تلاشمان را می نماییم تا حواشی بازی ها و گزارش های مربوطه را به صورت كامل پوشش دهیم و به همین خاطر هم هست كه به قول خیلی از كارشناسان ورزشی حضور خانم ها در این دوره از مسابقات نسبت به سال های گذشته بیشتر نمود داشته است. به صورت كلی در ترنومت های بزرگی همانند مسابقات آسیایی و المپیك ظرفیت های بسیار عظیمی برای پوشش ورزش بانوان وجود دارد. در مسابقات آسایی در طول یك روز تعداد زیادی تیم و ورزشكار خانم وجود دارد كه باید در رقابت ها شركت نمایند و دو بانوی مجری و گزارشگر برای این حجم از مسابقات كم است.
این گزارشگر مسابقات ورزشی خاطرنشان كرد: با عنایت به تنوع رشته ها و حضور چشمگیر بانوان در مسابقات آسیایی، حضور خانم ها در مسابقات المپیك هم می تواند پرارزش باشد. هر چند كه تعداد ورزشكاران خانم در مسابقات المپیك كمتر است، اما اگر همان تعداد كم هم بدانند كه رسانه ملی برای حضورشان در المپیك ارزش قائل است، روحیه خواهند گرفت و باور می كنند كه مهم و برای جامعه پرارزش هستند؛ كما اینكه واقعا این اهمیت وجود دارد اما صداوسیما می تواند آن را تقویت كند. در این چند روز حضور در مسابقات آسیایی احساس كردم كه حضور ما تأثیرگذار است و می تواند روی لب های ورزشكاران لبخند بنشاند. شاید اگر یك همكار آقا بخواهد با ورزشكاری صحبت كند پس از برد یا باخت از او می پرسد چه احساسی دارد یا اینكه در گفت وگو با مسئولان فدراسیون درباره كلیت آن ورزش سوال می كند؛ اما ما دغدغه آن ورزشكار خانم را دارم و گزارشی كه تهیه می كنم روایت و خط داستانی دارد كه می تواند زوایای پنهان یك رویداد جذاب ورزشی را به مخاطب نشان دهد. البته من اصلا نگاه جنسیتی ندارم، ولی در عین حال معتقدم گزارشگر خانم هم می تواند فعالیت كند و الزاما آقا یا خانم بودن دلیل بر گزارشگر خوب یا بد بودن نیست. بعنوان یك زن می توانم بگویم كه سهم نیمی از جمعیت كشور ما كه زنان هستند در رسانه ملی و در حوزه ورزش سهم بسیار اندكی است كه باید بیشتر به آن بها داده شود. این حق خانم هاست كه نماینده ای از خودشان در رسانه ملی داشته باشند؛ مجری خانمی كه ورزش بداند و از دغدغه های ورزشكاران خانم آگاه باشد.
او خاطرنشان كرد كه تاكید من برای حضور بیشتر خانم های مجری و گزارشگر در حوزه ورزش بیشتر به این خاطر است كه معتقدم شاید خانم ها بتوانند با نگاهی تخصصی تر و جزئی تر به دغدغه ها و مشكلات ورزشكاران خانم بپردازند.
هاشمی با تاكید بر اینكه «حضور بانوان در حوزه های اجرا، گزارشگری و كارشناسی ورزشی بسیار مهجور واقع شده است»، بیان كرد: با وجود اینكه گاهی قدم هایی در این راستا برداشته می شود، اما هنوز نیاز به یك برنامه متمركز برای پوشش اخبار ورزشی بانوان احساس می گردد. این حجم از حضور بانوان در عرصه رقابت های ورزشی و موفقیت هایی كه دارند می طلبد كه یك برنامه تخصصی جدا برای آنها در نظر گرفته شود كه تخصصی تر به دغدغه های و مشكلات آنها بپردازد. از طرفی هم ظرفیت حضور خانم ها در این حوزه اجرا و گزارشگری برنامه های ورزشی وجود دارد. ما خانم های علاقه مند زیادی داریم كه می توانند توانمند باشند و اگر این توان را ندارند می توانند آموزش ببینند.
او همینطور در بخشی از سخنان خود به بیان خاطره ای از پوشش مسابقه كشتی آقایان در مسابقات آسیایی جاكارتا سخن گفت و او اظهار نمود: شخصا نخستین بار تجربه حضور در یك زمین كشتی را داشتم و در فینال رقابت های آقای پرویز هادی كه مدل طلا را هم گرفتند، در سالن حضور داشتم. پس از مسابقه با عنایت به اینكه هیچكدام از همكاران آقا در سالن حضور نداشتند، مجبور شدم به زمین بروم مصاحبه بگیرم و برای پوشش پشت صحنه به گرم كن بروم و با آقای رسول خادم صحبت كنم كه تجربه جذابی بود.
هاشمی در انتها سخنانش تصریح كرد: برای همكاران رسانه ای این لحظات عادی است. سال هاست كه خانم ها از جانب خبرگزاری ها و روزنامه ها به ترنومنت های جهانی اعزام می شوند و این مورد برایشان عادی است؛ اما این امر در صداوسیما تابویی بوده است كه خوشبختانه امسال شكسته شد. شاید در ایام نخست اعتماد چندانی هم به ما وجود نداشت، اما فكر می كنم توانستیم قابلیت هایمان را نشان دهیم و اعتماد آنها را به خودمان جلب نماییم. به صورت كلی تلاش می كنم احساسام و آنچه را كه می بینم را صادقانه برای مردم روایت كنم و حضورمان برای آنها هم موثر باشد. خدا را شكر كه تابو شكسته شد و قرعه فال به نام من افتاد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب