معاون میراث فرهنگی البرز:

کاخ مروارید را در اختیار گروه فیلم ساز گذاشتیم جشن عروسی که برگزار نکردیم

کاخ مروارید را در اختیار گروه فیلم ساز گذاشتیم جشن عروسی که برگزار نکردیم به گزارش دست و هنر، «کاخ مروارید» در حالی سال ها منتظر مرمت و بازگشایی به روی عموم مردم است، که اخیرا محل فیلمبرداری سریالی شده است که معاون میراث فرهنگی استان البرز در دفاع از این اقدام می گوید: به مجموعه صدمه ای وارد نشده و این مجموعه برای یک اقدام فرهنگی مورد استفاده قرار گرفته است، نه برای جشن عروسی.


به گزارش دست و هنر به نقل از ایسنا، «کاخ مروارید» محل زندگی شمس پهلوی (خواهر محمدرضا پهلوی) بوده که توسط مؤسسه رایت، طراحی و با نظارت مهندس ویلیام کیسسی، بین سالهای ۱۳۴۷ - ۱۳۴۵ (۱۹۶۸ - ۱۹۶۶ میلادی) تولید شده است. بنا بر اسناد موجود، این مجموعه در سال ۱۳۶۳ با رأی دادگاه انقلاب، در مالکیت بنیاد مستضعفان قرار گرفته، بعد از آن طی قراردادی این مجموعه به بنیاد تعاون سپاه واگذار شد و آن بنیاد نیز مابه ازای هزینه ی صدور مجوزِ ساخت وساز در حدود ۸۰ هکتارِ این مجموعه، ساختمان های مسکونی مجموعه ی کاخ شمس را به شهرداری می دهد و بعد از شکایت، قسمتی از این مجموعه تاریخی به میراث فرهنگی سپرده می شود. این مجموعه در اوایل دهه ۸۰ با شماره ۷۰۶۷ در لیست آثار ملی ثبت شده و مدتی هم به عنوان موزه و با نام مجتمع اردویی ـ تفریحی شهید فهمیده استفاده می شد.
کاخ مروارید در این سال ها اگرچه در لیست آثار ملی ثبت شده، اما به سبب نبود مدیریت و نظارتِ یکپارچه میراث فرهنگی و تغییر کاربری های نامناسب، به شدت گرفتار لطمه و تخریب و خیلی از آثار و وسایل موجود در آن مفقود شده است.
در سالهای اخیر بارها وعده مرمت این مجموعه داده شده است، فریدون محمدی ـ مدیرکل سابق میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز ـاوایل شهریورماه ۱۴۰۱ درباره ی آخرین وضعیت کاخ مروارید به ایسنا اظهار داشته بود: هم اکنون با رأی دادستان کرج بهره برداری از کاخ مروارید به تولیت و مدیریت اداره میراث فرهنگی البرز سپرده شده است، اما مالکیت آن همچنان با بنیاد تعاون سپاه است. همین طور با یک میلیارد تومان اعتباری که از محل اعتبارات ملی دریافت کردیم، می خواهیم رستی های سقف را بکنیم و مرمت سقف را انجام دهیم.
محمدی چندی بعد (۲۳ شهریور ۱۴۰۱) آگاهی داد که کاخ مروارید به دستور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به عنوان موزه عبرت برای بازدید عموم بازگشایی می شود، که البته این بازگشایی هم با اما و اگرهایی همراه بود.
این میان، نکته قابل تأمل در اختیار گذاشتن بخش هایی از فضای کاخ مروارید به گروه فیلم ساز است. با وجود آن که مرمت و حفاظت این مجموعه تاریخی در بلاتکلیفی و در گیر و دار کمبود اعتبار به سر می برد، این مجموعه به لوکیشن فیلمبرداری یک سریال تبدیل گشته است. در دومین قسمت از سریال «آکتور» که این روزها از شبکه نمایش خانگی در حال پخش است، نماهایی از کاخ مروارید کرج دیده می شود، درحالی که بخش هایی از آن، محل یک مهمانی شده است و جمعیت زیادی هم در آن حضور دارند. در صحنه ای از فیلم نیز، نمایی از داخل کاخ در حالی نشان داده می شود که به آسانی می توان وضعیت سقف و خرابی های آنرا دید.
حضور گروه فیلم بردار در این مکان تاریخی، درحالی انجام شده که طبق دستورالعمل وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فیلمبرداری بمنظور تولید فیلم سینمایی و سریال در اماکن تاریخی ممنوع می باشد. سوای چگونگی صدور مجوز فیلم برداری در این مکان تاریخی و نگرانی از لطمه های احتمالی حضور گروه فیلم سازی که صبغه طولانی دارد، مساله دیگر بهره برداری اقتصادی از کاخ مروارید است که سال هاست معطل اعتباری برای مرمت و حفاظت مانده و مشخص نیست خود کاخ چقدر از این پروژه ها منتفع می شود؟ البته این اولین بار نیست که از کاخ مروارید بهره برداری اقتصادی می شود؛ محوطه آزاد این مجموعه هر از گاهی به مکانی برای نمایشگاه و گردهمایی ها تبدیل می شود.
شهباز محمودی ـ معاون میراث فرهنگی استان البرز ـ درباره ی حضور گروه فیلم ساز در این مکان تاریخی به ایسنا اظهار داشت: نخستین نکته درباره ی کاخ مروارید این است که سازه این مجموعه سالم می باشد و هیچ مشکلی ندارد. دو لطمه در مجموعه کاخ مروارید داشتیم، یکی در دریاچه و دیگری هم در سقف سالن بزرگ آن. اواخر دهه ۸۰ برف سنگینی آمد و سقف این سالن کاملا تخریب شد، اما در سازه این کاخ لطمه و مشکلی وجود ندارد. این سریال هم در سالنی که سقف ندارد و همین طور روی پلی که در محوطه بیرونی کاخ است، فیلمبرداری شده و از محوطه داخلی کاخ اصلا استفاده نشده است. این اقدام با هماهنگی مدیریت وقت و حضور یگان حفاظت انجام شده است.
او افزود: فیلمبرداری این سریال در کاخ مروارید کلا سه یا چهار شب طول کشید و فقط هم در طول شب انجام شده است. در طول آن نیز هیچ صدمه ای به بنا وارد نشده است. این بنا، تاریخی و فرهنگی است و برای یک اقدام فرهنگی مورد استفاده قرار گرفته است، نه برای جشن عروسی.
معاون میراث فرهنگی استان البرز درباره ی وضعیت بازگشایی و سرنوشت نهایی کاخ مروارید، اظهار داشت: وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، شهریور ماه امسال از کاخ مروارید بازدید کردند و دستور بازگشایی آنرا دادند تا مورد بازدید عموم قرار گیرد. ما نظافت اولیه را انجام دادیم و نامه ای به وزارتخانه زدیم که اقدامات اولیه انجام شده است و یکسری مشکلات برای بازگشایی وجود دارد. طبق آخرین تصمیم گیری های وزارتخانه بنا شد که فعلا بازدید عمومی انجام نشود. «کاخ مروارید» تحت مالکیت بنیاد تعاون سپاه است و متعلق به میراث فرهنگی نیست و برای مرمت و بازسازی آن ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیارد تومان بودجه نیاز دارد تا به حالت اولیه بازگردانده شود. با اعتبارات دولتی، مرمت آن محقق نمی شود و با این بودجه ها مرمت آن ۱۰ تا ۱۵ سال طول می کشد. پیشنهاد من این است که باید مرمت این کاخ به بخش خصوصی واگذار شود تا آسان تر، احیاء شود.
او اضافه کرد: باتوجه به اینکه میراث فرهنگی مالکیت این بنا را در اختیار ندارد، نمی تواند در این زمینه اقدامی کند، اما پیشنهاد را با وزیر میراث فرهنگی مطرح کرده ایم و قرار شد، جلسه ای گذاشته شود تا با یک تفاهم نامه سه جانبه بین میراث فرهنگی، سرمایه گذار بخش خصوصی و مالک، اقداماتی برای این کاخ صورت گیرد. اگر دولت بتواند به اندازه ۱۱۰ هکتار مالکیت بنیاد تعاون سپاه در «کاخ مروارید»، زمینهای معوض در اختیار آنها قرار دهد و میراث فرهنگی بتواند مالکیت کاخ را کامل در اختیار بگیرد، این اقدام را می توان انجام داد.
محمودی با اشاره به بودجه یک میلیاردی که برای مرمت سقف کاخ اختصاص شده بود، درباره ی آخرین وضعیت مرمت این بنا، اظهار داشت: مرمت سقف «کاخ مروارید» به هفت میلیارد تومان بودجه نیاز دارد و با یک میلیارد بودجه هیچ کاری نمی توان برای آن کرد. آن بودجه یک میلیاردی هم که اختصاص شد برای مرمت بخش های دیگر در نظر گرفتیم. سقف سالن سینما نشتی آب دارد و شیشه های اطراف کاخ بر اثر سرما و گرما شکسته اند، بدین جهت مرمت این بخش ها و خدمات بهداشتی مجموعه را در دست اقدام داریم.




منبع:

1401/12/05
11:07:00
0.0 / 5
466
تگهای خبر: آثار , تولید , جشن , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۵
دست و هنر
dastohonar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دست و هنر محفوظ است

دست و هنر

هنر و صنایع دستی